Acne

Acne komt vooral veel voor tussen de 15 en 25 jaar. De huid bevat kliertjes die talg produceren. De huid wordt in de puberteit dikker en de talgkiertjes gaan meer talg aanmaken. Als de talgkliertjes verstopt of ontstoken geraken dan ontstaan er puistjes. De puistjes en ontstekingen vormen acne. In de puberteit heeft iedereen wel eens last van puistjes. Niet alleen jongeren hebben last van acne je kunt er als volwassen ook last van hebben.

Comedonen en pustels

Als je acne hebt dan heb je last van comedonen en/of mee-eters. Je hebt verschillende typen comedonen. Open comedonen ook wel blackheads genoemd zijn zwart of grijs van kleur. Gesloten comedonen ook wel whiteheads genoemd zijn de witte kopjes. Je kunt ook last hebben van pustels ook wel puistjes genoemd. Dit zijn gesloten comedonen die ontstoken zijn geraakt. Acne komt niet alleen voor op het gezicht, het kan ook op de hals, borst of rug voorkomen.

Hoe kun je de acne huid verzorgen

Reinig de huid met milde producten die voor een acne huid geschikt zijn. Met agressieve producten kan de acne alleen maar verergeren. Was je gezicht vooral niet met zeep want dit droogt de huid uit. Je kunt het beste geen scrub gebruiken maar een lysing. Een scrub zorgt ervoor dat de bacteriën verspreid worden over de huid. Een verband tussen voeding en acne is nooit aangetoond maar gezonde voeding is natuurlijk altijd beter voor de huid. Het verwijderen van de puistjes en mee-eters kun je het beste om de 4-6 weken laten doen bij een schoonheidsspecialiste. Het onzorgvuldig uitknijpen van puistjes of krabben beschadigd de huid en het gevolg daarvan is het ontstaan van littekens. Gebruik ook een dag en nacht crème. Een acne huid is over het algemeen vet. Een vette huid is vaak ook glimmend. Je zou denken dat als de huid al vet is je beter geen crème op kan smeren omdat de huid dan nog vetter wordt. Als je geen crème gebruikt gaat de huid juist meer talg aan maken om de huid soepel te houden en de te korten aan voedingsstoffen aan te vullen. Het is daarom erg belangrijk om een product te kiezen dat geschikt is voor het huidtype. Als je een juiste crème gebruikt moet deze de huid niet nog vetter maken. 1 à 2 keer in de week een maskertje aanbrengen voedt de huid extra.

Beauty & More Rucphen is aangesloten bij de Anbos en heeft een specialisatie voor Acne. Dat wilt zeggen dat de acne behandelingen vergoed kunnen worden. Vraag aan de verzekering of bij het pakket wat jij hebt een acne vergoeding zit. Met een verwijsbrief van de huisarts kun je de acne vergoeding indienen bij de verzekering.